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Features
Brand
sobokai
Size
W280mm/ D123mm/ H45mm/
Material Number
material number1詳細
Material Icon
Color Shade Variations
Each piece has individual color shade variations. Affected by glazes and natural firing conditions such as changes in temperature, humidity and other climate elements and also how to receive the fire in the kiln chamber, each piece has own expression. It is really difficult to make the completed ware exactly same in color by firing and glazing even when the same materials are used. 100 pieces show 100 kinds of expressions, as it were.
Color Irregularities
There are color irregularities of applying a glaze or slip, which are different from part to part in a piece of ware. For example, some parts are glazed thinly or thickly depending on the shape of the ware. That leads to part-to-part subtle differences in appearance of the clay in a piece of ware.
Glaze or Slip Drips
The glaze or slip may look like dripping. There is unevenness of a glaze or slip when they are applied to ware by hand. There also appear glaze drips or slip drips, which are caused by the glaze or slip flows during firing.
Pinholes
Pinholes may be seen clearly on the surface. Pottery (earthenware) is mainly made from earth, and green ware contains a lot of air while biscuit firing. While glazed firing, this air inside the biscuit ware becomes air bubbles, which remain and look like small holes on the surface of the glazed part. Those small holes are called pinholes.
Microwave Safe
A microwave oven heats or cooks food very quickly using short electromagnetic waves, namely, microwaves. In most cases, the microwaves heat the water content of the food. However, in some cases, the microwaves concentrate on the carbonized (burnt) parts of the food, causing the temperature to rise higher than the other parts. For example, the microwaves concentrated on the carbonized (burnt) parts of stir-fried vegetables can create a large temperature difference in /on the tableware item, which may cause breakage. In addition to water content, oil content is also heated. The oil has a higher boiling point than the water, so it heats up at a higher temperature, creating a very large temperature difference between the parts that contain oil and the parts that do not, which can cause breakage.
・Never soak hot tableware in water or place it on the cold kitchen counter. Avoid rapidly heating frozen foods or putting [the cold tableware just taken out of the refrigerator] in the microwave. A rapid change in temperature will lead to “crazing” (chaps) or breakage.
※The products with gold or silver paintings, or applied with particular glazes are not microwave safe. We put a “Do Not Microwave” sticker on those items, so please confirm it.
※Accessories etc., made of other materials are excluded from microwave safe items.
Not Oven Safe
Dishwasher Safe
As for the products without the "Not Dishwasher Safe" stickers, please make sure to use them keeping the below matters in mind.
※If tableware items collide each other in the dishwasher, they will get broken.
※Most ceramic items absorb water. Even if the surface looks dry, there may still be some water in the tableware, which may cause your tableware to get moldy or smelly. So, please take it out of the dishwasher immediately after use, and dry thoroughly in a place where it can be exposed to the outside air.
みなさん、食欲の秋がやってきましたね!!
スーパーに行くと秋刀魚、栗、さつまいもなど旬を迎える
おいしい食材がたっくさん並んでいて目移りしちゃいます。
今は旬に限らず、いろんな季節で様々な食材が食べられて
秋刀魚好きの私はとっても嬉しいですが、
旬が薄れつつあるのはちょっとさみしくもありますね…。
日本の懐石料理では花や動物、秋の雰囲気を感じさせる模様などの器をよく見かけます。
昔から日本人は季節の移り変わりを器からも楽しんできたんだなと知りました。
四季がある日本だからこそのできた器だと思うので、
器を使った季節の演出はこれからも大切にしたいなと思います。
私が今日使ったのはこちらの「マチュア葉皿」。
季節を感じるポイントは様々ですが、皆さんはこの器をみて
〝秋″感じませんか?
さっそくモンブラン盛り付けてみました!
さつまいものクリームの黄色が深みのある古代赤によく映えます。
ちょっとスペースが空いてるので、季節のフルーツとか盛り付けてもよさそう。
盛り面は平らになっているので、
バランスが取りづらい料理もきれいに盛り付けられます。
秋らしい深みのある赤や緑などの色は、料理をおいしく引き立ててくれます。
土ものの温かみのある質感なので、和食が似合いますが、
一枚目の写真のように、洋食やスイーツなどと合わせても意外としっくりきます。
葉が料理を包み込んでいるような形状ですが、
盛られた料理が映えるように、周囲の高さを考えて作られています。
盛り付ける料理が変わると器の印象も変わりますね。
和食を盛り付けると、素材にこだわる旅館で出てきそうな
高級感のある料理に魅えてきませんか?
色柄・モチーフ・質感などで季節感を演出できるのは和食器のいいところ。
みなさんも季節を食卓に呼び込める、秋らしい色や形状の器を是非探してみてください!
気になった方はこちら
Mature leaf plate Image
みなさん、食欲の秋がやってきましたね!!
スーパーに行くと秋刀魚、栗、さつまいもなど旬を迎える
おいしい食材がたっくさん並んでいて目移りしちゃいます。
今は旬に限らず、いろんな季節で様々な食材が食べられて
秋刀魚好きの私はとっても嬉しいですが、
旬が薄れつつあるのはちょっとさみしくもありますね…。
日本の懐石料理では花や動物、秋の雰囲気を感じさせる模様などの器をよく見かけます。
昔から日本人は季節の移り変わりを器からも楽しんできたんだなと知りました。
四季がある日本だからこそのできた器だと思うので、
器を使った季節の演出はこれからも大切にしたいなと思います。
私が今日使ったのはこちらの「マチュア葉皿」。
季節を感じるポイントは様々ですが、皆さんはこの器をみて
〝秋″感じませんか?
さっそくモンブラン盛り付けてみました!
さつまいものクリームの黄色が深みのある古代赤によく映えます。
ちょっとスペースが空いてるので、季節のフルーツとか盛り付けてもよさそう。
盛り面は平らになっているので、
バランスが取りづらい料理もきれいに盛り付けられます。
秋らしい深みのある赤や緑などの色は、料理をおいしく引き立ててくれます。
土ものの温かみのある質感なので、和食が似合いますが、
一枚目の写真のように、洋食やスイーツなどと合わせても意外としっくりきます。
葉が料理を包み込んでいるような形状ですが、
盛られた料理が映えるように、周囲の高さを考えて作られています。
盛り付ける料理が変わると器の印象も変わりますね。
和食を盛り付けると、素材にこだわる旅館で出てきそうな
高級感のある料理に魅えてきませんか?
色柄・モチーフ・質感などで季節感を演出できるのは和食器のいいところ。
みなさんも季節を食卓に呼び込める、秋らしい色や形状の器を是非探してみてください!
気になった方はこちら