Sabikairagi deformed 4.5sun lipped bowl

Description
Discover a Japanese traditional modern, unique pottery bowl to elegantly present special dishes in western, Japanese and other Asian or even fusion style. The "Sabi-kairagi" bowl is made with a traditional technique of first applying a layer of white powder-clay (known as the Japanese "kohiki" technique) which later crazes during firing. Then, by applying traditional Japanese brown paint, such a unique and "one of a kind" crackle pattern is created. Note that many manual and elaborated processes are involved to make the "Sabikairagi" tableware, which looks really unique, beautiful and atmospheric. [15 deformed round bowl] is formed like Japanese traditional lipped bowls, which will make the food look more atmospheric. The pouring spout is more like aesthetic accent. The warped shape around the plumpy wide edges varies from item to item, and as a result, the table may look more dynamic. This bowl is perfect for serving slow-simmered food, tossed salad and fish carpaccio, etc.
Price
¥3,190 (Including tax)
[exc tax ¥2,900]
Code
107552
Ask a question
Price in points: 2900 points
Availability
On backorder

+
Description
Discover a Japanese traditional modern, unique pottery bowl to elegantly present special dishes in western, Japanese and other Asian or even fusion style. The "Sabi-kairagi" bowl is made with a traditional technique of first applying a layer of white powder-clay (known as the Japanese "kohiki" technique) which later crazes during firing. Then, by applying traditional Japanese brown paint, such a unique and "one of a kind" crackle pattern is created. Note that many manual and elaborated processes are involved to make the "Sabikairagi" tableware, which looks really unique, beautiful and atmospheric. [15 deformed round bowl] is formed like Japanese traditional lipped bowls, which will make the food look more atmospheric. The pouring spout is more like aesthetic accent. The warped shape around the plumpy wide edges varies from item to item, and as a result, the table may look more dynamic. This bowl is perfect for serving slow-simmered food, tossed salad and fish carpaccio, etc.

Features

Spec

Brand

sobokai

Size

φ152mm/ W160mm/ D152mm/ H50mm/ 240cc/

Material Number

material number4詳細

Material Icon

Color Shade Variations

Color Irregularities

Glaze or Slip Drips

Rough Clay

Pinholes

Crazing (Chaps)

Iron in Powder

Light Pink Marks

Warping

Microwave Safe

Not Oven Safe

Not Dishwasher Safe

「なにこの器!ヒビが入ってる!?」と思いましたか?

 

これは「錆かいらぎ」とよばれる技法を使った器で

この模様が梅の花が咲いているように見えることから漢字で「梅花皮」と書きます。

 

 

普通の「錆かいらぎ」は釉薬が縮れた状態のことを言いますが、

マルミツの錆かいらぎは釉薬ではなく、化粧土の縮れを「かいらぎ」としています。

(化粧土は白い部分のことです。)

さらに、かいらぎ状の化粧面に錆ゴスと呼ばれるものを塗ってから施釉しているので、

とにかく、とっても手間がかかっているんです!

 

「この器を何とかして我が家でも使いこなしたい」と思った私。

この手間のかけられた器なら、普段の家庭料理でも高くみせてくれるかなと期待!

 

マルミツに入社してはじめてトマトと和食の相性の良さを知って感動し、

トマト肉じゃがに挑戦してみました!

 

それに、「とっても手間のかかった器に盛り付けるなら、料理も手間をかけてみよう!」

と思って、いつもはしないじゃがいもの面取りを今回は丁寧にやってみました。

普段なら面倒に思うことも、楽しくさせてくれるのもこの器の魅力です。

 

そして完成したのがこちら!

嘘はついてません。

ちゃんと面取りしたんです

みごとに崩れちゃいましたが...。

 

片口と聞くと、酒器以外に使い方ってあるのかな?と思うかもしれませんが、

注ぎ口がアクセントになっていて、写真のように煮物などの料理を盛り付ける器としてもとっても使えます。

 

 特に、周囲が高すぎないこの器は盛り付けられた食材もよく見え、

煮汁は適度に受け止めてくれるし、盛り面は平らなので盛り付けもしやすいです。

横に広がった形状なので適度に盛り付けると余白も生まれ、上品にみせてくれます。

ほどよく変形したこの器は、実はなんにでも使える便利な器なんですよ!

 

(肝心な?)トマト肉じゃがの味は、

トマトの酸味が丁度よく、おいしかったです!

作ったことがない方はぜひ!

 

皆様の食器棚にはなかなかないと思いますが、だからこそ、

実は盛り付ける料理を選ばない、1つあると便利な器をぜひ取り入れてみませんか?

自慢できちゃいますよ!

気になった方はこちら「錆かいらぎ片口変形4.5寸鉢

Sabikairagi deformed 4.5sun lipped bowl Image

The article featuring the Sabikairagi deformed 4.5sun lipped bowl

「なにこの器!ヒビが入ってる!?」と思いましたか?

 

これは「錆かいらぎ」とよばれる技法を使った器で

この模様が梅の花が咲いているように見えることから漢字で「梅花皮」と書きます。

 

 

普通の「錆かいらぎ」は釉薬が縮れた状態のことを言いますが、

マルミツの錆かいらぎは釉薬ではなく、化粧土の縮れを「かいらぎ」としています。

(化粧土は白い部分のことです。)

さらに、かいらぎ状の化粧面に錆ゴスと呼ばれるものを塗ってから施釉しているので、

とにかく、とっても手間がかかっているんです!

 

「この器を何とかして我が家でも使いこなしたい」と思った私。

この手間のかけられた器なら、普段の家庭料理でも高くみせてくれるかなと期待!

 

マルミツに入社してはじめてトマトと和食の相性の良さを知って感動し、

トマト肉じゃがに挑戦してみました!

 

それに、「とっても手間のかかった器に盛り付けるなら、料理も手間をかけてみよう!」

と思って、いつもはしないじゃがいもの面取りを今回は丁寧にやってみました。

普段なら面倒に思うことも、楽しくさせてくれるのもこの器の魅力です。

 

そして完成したのがこちら!

嘘はついてません。

ちゃんと面取りしたんです

みごとに崩れちゃいましたが...。

 

片口と聞くと、酒器以外に使い方ってあるのかな?と思うかもしれませんが、

注ぎ口がアクセントになっていて、写真のように煮物などの料理を盛り付ける器としてもとっても使えます。

 

 特に、周囲が高すぎないこの器は盛り付けられた食材もよく見え、

煮汁は適度に受け止めてくれるし、盛り面は平らなので盛り付けもしやすいです。

横に広がった形状なので適度に盛り付けると余白も生まれ、上品にみせてくれます。

ほどよく変形したこの器は、実はなんにでも使える便利な器なんですよ!

 

(肝心な?)トマト肉じゃがの味は、

トマトの酸味が丁度よく、おいしかったです!

作ったことがない方はぜひ!

 

皆様の食器棚にはなかなかないと思いますが、だからこそ、

実は盛り付ける料理を選ばない、1つあると便利な器をぜひ取り入れてみませんか?

自慢できちゃいますよ!

気になった方はこちら「錆かいらぎ片口変形4.5寸鉢

Similar Items

類似商品

同じ価格で!

-->