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Features
Brand
studio m'
Size
W141mm/ D153mm/ H31mm/
Material Number
material number1詳細
Material Icon
Color Shade Variations
Each piece has individual color shade variations. Affected by glazes and natural firing conditions such as changes in temperature, humidity and other climate elements and also how to receive the fire in the kiln chamber, each piece has own expression. It is really difficult to make the completed ware exactly same in color by firing and glazing even when the same materials are used. 100 pieces show 100 kinds of expressions, as it were.
Color Irregularities
There are color irregularities of applying a glaze or slip, which are different from part to part in a piece of ware. For example, some parts are glazed thinly or thickly depending on the shape of the ware. That leads to part-to-part subtle differences in appearance of the clay in a piece of ware.
Glaze or Slip Drips
The glaze or slip may look like dripping. There is unevenness of a glaze or slip when they are applied to ware by hand. There also appear glaze drips or slip drips, which are caused by the glaze or slip flows during firing.
Crazing (Chaps)
Crazing (having chaps) may appear clearly on the glazed part. The “direct” crazing means having chaps originally. The “aging” crazing means having chaps over time as you use the tableware item. There is a difference between the shrinkage rate of the glaze and that of the clay, so crazing occurs. Note that those cracks do not come from the damage of tableware items. They might appear just before use, but it is no problem in terms of use. They appear on the surface of pottery (earthenware) and semi-porcelain.
Microwave Safe
A microwave oven heats or cooks food very quickly using short electromagnetic waves, namely, microwaves. In most cases, the microwaves heat the water content of the food. However, in some cases, the microwaves concentrate on the carbonized (burnt) parts of the food, causing the temperature to rise higher than the other parts. For example, the microwaves concentrated on the carbonized (burnt) parts of stir-fried vegetables can create a large temperature difference in /on the tableware item, which may cause breakage. In addition to water content, oil content is also heated. The oil has a higher boiling point than the water, so it heats up at a higher temperature, creating a very large temperature difference between the parts that contain oil and the parts that do not, which can cause breakage.
・Never soak hot tableware in water or place it on the cold kitchen counter. Avoid rapidly heating frozen foods or putting [the cold tableware just taken out of the refrigerator] in the microwave. A rapid change in temperature will lead to “crazing” (chaps) or breakage.
※The products with gold or silver paintings, or applied with particular glazes are not microwave safe. We put a “Do Not Microwave” sticker on those items, so please confirm it.
※Accessories etc., made of other materials are excluded from microwave safe items.
Not Oven Safe
Not Dishwasher Safe
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今年のお盆は実家でのんびり過ごしました。
親戚が集まり食事をするのも、盆と正月くらい。他愛もない話で盛り上がり、家族みんな健康でいられることをありがたく感じられる、そんな歳になったんだなあって、しみじみしちゃいました。
それにしても、実家の食器棚って、なんであんなにいろんな器があるんだろっていうくらい
たくさんの器があります。いろんな器があるのに実際に使いたい器がない・・・・。
だから今年は持参しました。盆と正月くらい華やかな器で食事を楽しみたいですからね。
持参した器は「椿」。
その名の通り、椿の花をかたどった器です。椿を模した器は「椿皿」と呼ばれ、古くから使われてきました。その多くは漆器で、茶請けや取り皿として使われてきました。特に茶の席では非常に重宝されていたようです。
漆器は高級で、お手入れも大変そうというイメージがありますが、マルミツでは毎日の食事に、普段使いとして使えるように陶器で企画されました。
この椿、上絵付けという技法で色を付けています。そのすべてが職人の手作業です。その為、全体的にぽってりとした雰囲気で、華やかさの中にも肩ひじ張らない抜けた感じが表れています。なので、盆や正月といった晴れの日はもちろん、毎日の食事でも取り入れやすいのが気に入っています。
おひたしやきんぴらなどの副菜を盛ったり、おやつの時間にかりんとうやいもけんぴを盛っても、料理やお菓子を引き立てつつ、器はちゃんと存在感を示してくれます。
いつもの食事の時間やお茶の時間が少しだけ凛とするのはきっと椿のおかげです。
椿のシリーズには、赤絵の他、黒と銀彩があります。
赤絵とは違う、モダンで凛とした表情は食卓をまた違った雰囲気にしてくれます。
今回、実家では取り皿として椿を使いました。
大皿に盛られた料理を椿に取り分けて食べる。
「なんか高級な料理を食べているみたいだなあ」と笑った父に、
「高級じゃなくて悪かったね」と言い返す母。
「毎日使ったら毎日高級料理を食べてる気持ちになれていいじゃん」と、息子。
器ひとつで食卓も会話もにぎやかになった今年のお盆でした。
商品詳細はこちらから
Tsubaki flower-shaped plate Image
The article featuring the Tsubaki flower-shaped plate
今年のお盆は実家でのんびり過ごしました。
親戚が集まり食事をするのも、盆と正月くらい。他愛もない話で盛り上がり、家族みんな健康でいられることをありがたく感じられる、そんな歳になったんだなあって、しみじみしちゃいました。
それにしても、実家の食器棚って、なんであんなにいろんな器があるんだろっていうくらい
たくさんの器があります。いろんな器があるのに実際に使いたい器がない・・・・。
だから今年は持参しました。盆と正月くらい華やかな器で食事を楽しみたいですからね。
持参した器は「椿」。
その名の通り、椿の花をかたどった器です。椿を模した器は「椿皿」と呼ばれ、古くから使われてきました。その多くは漆器で、茶請けや取り皿として使われてきました。特に茶の席では非常に重宝されていたようです。
漆器は高級で、お手入れも大変そうというイメージがありますが、マルミツでは毎日の食事に、普段使いとして使えるように陶器で企画されました。
この椿、上絵付けという技法で色を付けています。そのすべてが職人の手作業です。その為、全体的にぽってりとした雰囲気で、華やかさの中にも肩ひじ張らない抜けた感じが表れています。なので、盆や正月といった晴れの日はもちろん、毎日の食事でも取り入れやすいのが気に入っています。
おひたしやきんぴらなどの副菜を盛ったり、おやつの時間にかりんとうやいもけんぴを盛っても、料理やお菓子を引き立てつつ、器はちゃんと存在感を示してくれます。
いつもの食事の時間やお茶の時間が少しだけ凛とするのはきっと椿のおかげです。
椿のシリーズには、赤絵の他、黒と銀彩があります。
赤絵とは違う、モダンで凛とした表情は食卓をまた違った雰囲気にしてくれます。
今回、実家では取り皿として椿を使いました。
大皿に盛られた料理を椿に取り分けて食べる。
「なんか高級な料理を食べているみたいだなあ」と笑った父に、
「高級じゃなくて悪かったね」と言い返す母。
「毎日使ったら毎日高級料理を食べてる気持ちになれていいじゃん」と、息子。
器ひとつで食卓も会話もにぎやかになった今年のお盆でした。
商品詳細はこちらから
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